Pstrąg z marchewką i papryką z piekarnika

Pyszna i soczysta ryba,a taka pieczona w piekarniku najzdrowsza 🙂

Składniki

• wypatroszony pstrąg,
• pół cytryny,
• mała marchewka,
• 1 płaska łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
• kawałek pora,
• po 3-4 paski papryki żółtej, czerwonej, zielonej,
• łyżka oliwy,
• sól,
• pieprz,

Wypatroszonego pstrąga dokładnie opłukać, wysuszyć. Rybę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, oraz skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Do brzuszka i włożyć pokrojonego cienko w talarki pora, marchewkę, paski papryki oraz trochę natki pietruszki. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, posmarować folię oliwą, ułożyć pstrąga. Na wierzch dodać jeszcze resztę pora, marchewkę, paski papryki oraz posypać pietruszką. Tak przygotowaną rybę zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w lodówce. Rybę piec w temperaturze 200C przez ok. 25 min. Smacznego!